FAQ_meestgestelde_vragen_over_wellness

HOME

Wellness

Wat wil 'wellness' eigenlijk zeggen?

Door deze groeiende prestatiedruk in onze moderne maatschappij is "wellness" aan een ware opmars bezig! Het is de ultieme manier om te ontstressen en werkt ook preventief tegen allerlei kwaaltjes. Men is er zich steeds meer van bewust dat lichaam en geest in harmonie moeten bestaan. Enerzijds is er het geestelijk welbevinden (WELL-being) en anderzijds een goede lichamelijke conditie (fit-NESS). Kortom, een gezonde geest in een gezond lichaam!

Bij een bezoek aan een wellness centrum, mag ik dan altijd in de sauna?

Er zijn een aantal redenen/risicofactoren waarom iemand beter niet in een sauna gaat , tenzij u uitdrukkelijk toestemming heeft van de behandelende arts. Indien u twijfelt, raadpleeg dan altijd eerst uw arts of specialist. Hieronder vindt u een lijst met enkele medische aandoeningen/ziektes waarbij u de sauna beter mijdt:
- Koorts
- Ziekten waarbij sprake is van een verhoogde stofwisseling
- Besmettelijke huidaandoeningen
- Infectieziekten, open wonden en (lokale) ontstekingen
- Oedeem veroorzaakt door hart-, long- of nierfalen
- Hartafwijkingen en pacemaker
- Kanker - bij tumoren
- Psychose - Burnout
- Bloedverdunners, ontstekingsremmers
- Zwangerschap (tot 3 maanden)
- Ernstige vorm van reuma of osteoporose
- Breuken
- Spataderen

Is het voordeliger als je met een aantal personen naar een wellnesscentrum gaat?

Inderdaad, de meeste complexen hebben in hun aanbod van arragementen speciale pakketen voor duo's of groepstarieven. Vraag hierover inlichtingen alvorens u reserveert.
Is het toegestaan om je eigen drank/consumpties mee te nemen?
Het is uiteraard nodig dat u tussen de saunabeurten door voldoende drinkt om uw vochtreserves weer op normaal niveau te krijgen. In de meeste thermen is het echter verboden om uw eigen drank of eten mee te brengen. Ter plekke heeft u de mogelijkheid om drank te kopen en meestal ook om iets te eten.

Mag ik mijn eigen badjas, handdoek(en) en slippers meenemen?

In de meeste thermen mag u tijdens uw bezoek uw eigen badjas, handdoek(en) en slippers gebruiken. U kunt eveneens badlinnen tegen een meerkost huren. Die extra huurprijs is afhankelijk van complex tot complex. Goed informeren is ook hier de boodschap!

Mag ik roken in een kuuroord?

Het is verboden in de gebouwen te roken alsook in de niet-rokers zone buiten. Meestal is er wel een speciale rokerszone/lokaal voorzien waar men toch hun sigaretje zou kunnen roken. Hou wel in het achterhoofd dat u daar bent om uw lichaam te zuiveren...

Moet ik voor of na mijn bezoek betalen?

Bij het inchecken krijgt u een persoonlijk (locker)nummer toegewezen. Als u iets drinkt of eet tijdens uw verblijf, wordt dit m.b.v. dat nummer geregistreerd. Achteraf betaalt u bij het uitchecken aan de receptie. Zo kan men de totale eindafrekening maken en worden eventuele consumptie eveneens verrekend. Dit verhindert dat u met geld moet zitten rondlopen tijdens uw bezoek.

Kan ik als rolstoelpatiŽnt ook naar een wellnesscentrum?

Er bestaan rolstoeltoegankelijk complexen. Er moet wel gezegd worden dat de keuze eerder beperkt is en dat de wirlpools en trappen in de baden meestal een heikel punt blijven. Goed informeren is steeds de boodschap!

Moet ik reserveren voor een behandeling?

Indien u enkel de sauna's en zwembaden wenst te gebruiken, kan u meestal zonder reservatie een dagje gaan ontspannen in een kuuroord. Voor behandelingen zoals massages en schoonheidsbehandelingen en (meerdaagse) arrangementen is het echter aangewezen dat u op voorhand reserveert.

Mag ik mijn gsm meenemen?

Om de rust van andere gasten niet te verstoren, is het gebruik van gsm's of andere elektronische apparatuur alleen toegestaan in sommige ruimtes. Welke ruimtes dit zijn, hangt af van complex tot complex. Om rust en ontspanning te waarborgen, wordt stilte in saunafaciliteiten zeer gewaardeerd.

... heeft u nog een vraag over Wellness of Thermen? Wij helpen U graag verder: Stuur uw vraag via mail naar: info@my-wellness.be


Sauna

Mag ik in de sauna tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen mogen ook naar de sauna blijven gaan, mits dat ze rekening hou-den met onderstaande opmerkingen:

- Indien er voor de zwangerschap ook al regelmatig naar de sauna werd gegaan en mits de mama in spť geen bloeddrukverlagende middelen inneemt, kan men zonder bezwaar naar de sauna gaan. De ontspannende werking komt zowel moeder als kind ten goede. Let wel op! Het is mogelijk dat de hormo-nen ervoor zorgen dat het lichaam anders reageert in de sauna dan voor de zwangerschap. Het belangrijkst is om altijd goed naar uw lichaam te luisteren, zeker tijdens uw zwangerschap.

- Het is af te raden om tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap naar de sauna te gaan. De embryo is in die periode volop aan het ontwikkelen en nog erg kwetsbaar.

- Ook tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap is het niet verstandig om gebruik te maken van kleine gemeenschappelijke baden, zoals dompelbad en bubbelbad. De kans op infectie is dan groter, omdat er al enige ontsluiting kan zijn.

Wat is een opgietsessie?

Men giet aromatische vloeistoffen op de warmtebron in de sauna (bv. een kolenka-chel) en deze hitteopstoten worden al dan niet d.m.v. een doek 'rondgewaaid'. Deze oeroude gewoonte is de jongste jaren uitgegroeid tot een rustgevend ritueel dat wordt uitgevoerd in de meeste saunacomplexen. Naderhand worden er meestal ijs-blokjes of stukjes fruit aangeboden. Een heerlijke verfrissing!

Waarom moet men naakt in de sauna?

De filosofie hierachter is dat de transpiratie anders wordt belemmerd door badkledij. Het zweet zou dan pas vrijkomen tijdens het zwemmen waardoor het water van het zwembad verontreinigd wordt en niet meer aan de vereiste normen voldoet.

Wat moet ik doen om niet naar het zweet te ruiken in de sauna?

Neem een douche met zeep (en eventueel een scrub) bij het begin van het saunabe-zoek en na elk toiletbezoek. Zo wast u de bacteriŽn van uw huid en zal u merken dat uw zweet in de sauna niet ruikt. Zweetgeur ontstaat immers alleen maar door een in-teractie van bacteriŽn en lichaamsvocht. Tussen de verschillende saunasessies spoelt u in de douche het zweet van je lichaam, maar zonder gebruik van zeep of douchegel. Uw huid is ondertussen proper genoeg.

Ik weet dat ik best met koud water douche, maar hoe kan ik het opbouwen zodat de shock niet te groot is?

Na de saunabeurt spoelt u eerst uw voeten af met de voetensproeier. Vervolgens gaat u onder een regendouche waarbij de fijne verneveling van het koude water uw opgewarmde huid afkoelt en voor een verfrissend effect zorgt. De volgende stap naar de "beruchte" kantelemmer is nu niet zo groot meer. De wisselwerking tussen koude en warmte is de essentie van het hele saunagebeuren. U traint het lichaam als het ware en bouwt bovendien een weerstand op.

Wat zijn de voordelen van een saunabeurt?

- Afvalstoffen worden uit het lichaam verwijderd.
- De heilzame werking van een sauna ligt vooral in zijn ontspannende functie, het verhogen van uw weerstand en het trainen van hart en bloedsomloop op een milde wijze.
- Tegenwoordig wordt er meer en meer genoten van de luxe in een aangenaam en rustgevend kader.

Mag ik de sauna als ik verkouden ben?

Mits u geen koorts heeft en geen antibiotica neemt, kan u gerust de sauna in. Zowel de sauna als het stoombad geven veel verlichting bij verkoudheid.

Mag ik alcohol drinken tijdens een saunabezoek?

De combinatie van sauna en alcohol is geen aanrader en er is dan ook enige voorzichtigheid nodig. Alcohol en hitte verwijderen beide de bloedvaten nog meer en dit kan leiden tot hartritmestoornissen.

Wat is het voordeel van een infraroodcabine?

Infraroodlicht dringt dieper in de huid en onderliggende weefsels en is dus effiŽnter dan in een gewone sauna. De infraroodstraling heeft een pijnstillende, verzachtende en ontspannende werking en is daarom uiterst aan te raden bij rugklachten, gewrichtsontstekingen en reumatische problemen. Langzaam en geleidelijk afkoelen is hier wel aangewezen!

Wat is het verschil tussen een hammam/stoombad en een sauna?

De combinatie van stoom en warmte is al eeuwenlang een heerlijke manier van ba-den. Het verschil met sauna is de temperatuur en luchtvochtigheid. De Temperatuur is niet hoger dan 48įC en de luchtvochtigheid bedraagt minstens 80%. Deze combina-tie zorgt ervoor dat de hammam minder intens en beter te verdragen is dan de sauna. De hoge vochtigheidsgraad heeft trouwens een heilzame werking op de luchtwegen en is dus een aanrader bij verkoudheden, allergieŽn, bronchitis en astma.

... heeft u nog een vraag over Sauna? Wij helpen U graag verder: Stuur uw vraag via mail naar: info@my-wellness.be


Massage

Welke massage is het meest geschikt voor een sporter?

Vermoeidheid en/of overbelasting kunnen klachten aan de spieren veroorzaken. De sportmassage richt zich op de verbetering en het onderhouden van de conditie van de spieren. Tijdens deze massage wordt de doorbloeding verhoogd, waardoor afval-stoffen sneller uit het spierweefsel worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden opgenomen. Hierdoor herstelt het lichaam sneller en zullen uw (sport)prestaties verbeteren. Bij de sportmassage wordt meer druk uitgeoefend dan tijdens de ontspanningsmassage.

Wat mag ik niet vergeten te doen vůůr een massage?

- Een bad of douche vůůr de massage is aangewezen omdat hygiŽne uiteraard heel belangrijk is en indien de huid gereinigd is kunnen de oliŽn/lotions beter worden opgenomen.
- Met een volle maag op de massagetafel komen liggen is niet aangewezen, zorg dus dat u ruim op voorhand eet.
- Ga eerst nog even naar toilet alvorens de massage start, zodat u volledig ontspannen bent.

Ik lig niet graag naakt tijdens een massage. Wat kan ik doen?

Een mogelijke oplossing kan zijn dat u tijdens de massage een oude BH en slipje of bi-kini draagt zodat het niet erg is als er wat olie op terecht komt.

Wat moet ik zeker doen na een massage?

Voldoende water drinken na een massage is aangewezen zodat de afvalstof-fen goed kunnen worden afgevoerd.

Na de massage wacht u best een uurtje met douchen of baden zodat de mas-sageoliŽn de tijd krijgen om diep in de huid in te werken en hun effect niet missen.

Wat is een Zweedse massage?

Tijdens deze massagetechniek worden massage gecombineerd met lichaams-oefeningen. Het doel van de Zweedse behandeling is het door een zorgvuldige aanra-king van spieren en gewrichten gezond maken en vindt plaats op een massagetafel. Er kan olie, crŤme of lotion worden gebruikt om de weerstand van de huid te ver-minderen. Hieronder vindt u enkele basistechnieken:
- Effleurage: het strijken met weinig druk en lange halen over het lichaam.
- Petrissage: het kneden van de spieren.
- Tapoteren: het kloppen op de huid en spieren, waarbij de handen licht gehold zijn.
- Vibratie: trillende bewegingen die het lichaam schudden of vibreren.
Door in de richting van het hart te masseren, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en bijgevolg worden de afvalstoffen verwijderd. Het is uiterst geschikt voor mensen met spierpijn of blokkades, maar ook voor iedereen die een diepe ontspannende massage wil.

Welk effect heeft een Hot Stonemassage op mijn lichaam?

Dit is een eeuwenoude techniek. De Grieken en Romeinen gebruikten al in hun badhuizen warme stenen om elkaar mee te masseren. De warmte (= hot) van de stenen (= stone) dringt diep door in de spieren en zorgt voor een diepe relaxatie terwijl de druk van de stenen zorgt voor een "stretching effect" op de spieren. Afgeronde warme stenen (45įC) en olie worden gebruikt om het lichaam te masseren d.m.v. cirkelvormige strijkingen. Deze massagetechniek stimuleert de orgaanfuncties en de stofwisseling, helpt afvalstoffen afvoeren (ontgiftiging), en activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Wat is Shiatsumassage?

De letterlijke vertaling van 'Shiatsu' is "vingerdruk" en stamt uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het is een drukpuntmassage en is te vergelijken met acupunctuur. Bij Shiatsu wordt echter niet met naalden gewerkt, maar men oefent druk uit de handen, vingers of andere lichaamsdelen. Een ander verschilpunt met acucpunctuur is het fysieke contact. Het doel is energiestroom te beÔnvloeden en het lichaam gezond te houden. Shiatsu wordt meestal met de kleding aan gegeven. Shiatsu werkt ontspannend en is dus ideaal voor mensen die last hebben van stress, slapeloosheid, hartkloppingen, stramheid en allerlei spanningen.

Wat is reflexologie?

Door de reflexzones in handen, voeten of oren te stimuleren, verminderen spanningen en stress en ontspant het lichaam doordat deze zones in verbinding staan met organen, spieren en lichaamsdelen. Reflexologie is een holistische geneeswijze. Dit wil zeggen dat de mens in zijn geheel beschouwd wordt en lichaam, geest en omgeving onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en beÔnvloeden.

Ik heb last van zware benen. Is er een speciale massage?

Zware benen komt frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen. Zware benen na lang rechtstaan zonder veel te bewegen, is normaal. Maar ze kunnen echter ook wijzen op veneuze insufficiŽntie of een vitaminetekort. De behandelingen tegen zware benen die worden aangeboden zijn natuurlijk afhankelijk van wie ze aanbiedt, maar over het algemeen zorgt een massage van de benen met een verkoelende gel voor een stimulatie van de lokale bloedcirculatie.

Waarom wordt er naar het hart toe gemasseerd?

Door de druk van de handen tijdens een massage, wordt zowel de doorbloeding als de lymfstroom geprikkeld. Bloedvaten verwijden en de huid wordt zo van extra zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Het is echter ook van belang dat tegelijkertijd ook de afvoer van afvalstoffen goed is. Dit gebeurt ook tijdens een massage, maar hiervoor moet er wel in de juiste richting gemasseerd worden m.n. 'in de richting van het hart'. Met andere woorden, opwaarts (naar het hart toe) moet men meer druk uitoefenen dan neerwaarts.

... heeft u nog een vraag over massage? Wij helpen U graag verder: Stuur uw vraag via mail naar: info@my-wellness.be


Spa - Jacuzzi

Wat is de betekenis van Ďspaí?

Spa komt uit het Latijns "sanus per aquam" wat zo veel wil zeggen als "gezondheid is in het water". In het Engels gebruikt men deze term vooral om een plaats aan te duiden waar water met heilzame eigenschappen voorkomt. Bijvoorbeeld zoals een kuuroord met faciliteiten en therapieŽn.

Wat wil Ďjacuzzií eigenlijk zeggen?

Een jacuzzi onderscheidt zich van andere baden doordat het water continu in beweging is. Het water is verwarmd tot maximaal 40 C en het bad beschikt over een aantal jets. Andere benamingen zijn bijvoorbeeld: een bubbelbad, whirlpool of hot tub.

Wat is een massagetherapie?

Het bubbelbad is zo populair geworden door zijn verkwikkende therapieŽn. Zo is er de massagetherapie d.m.v. waterstralen. Het type van de jets in de jacuzzi speelt uiteraard een cruciale rol. De waterstralen hebben een relaxerende werking op de verkrampte spieren en nemen de druk op zenuwen weg. Zoín massage verbetert de bloedcirculatie trouwens en versnelt het natuurlijke genezingsproces.

Welke voordelen biedt de hydrotherapie?

Hydrotherapie is het gecombineerde effect van warmte, massage en drijfvermogen. Warm water verwijdt de bloedvaten en zo wordt de bloedtoevoer naar beschadigde weefsels bevorderd. Hierdoor is ook aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen  vlugger en herstellen vermoeide spieren sneller.

Wat houdt aromatherapie in?

Veel  jacuzziĎs zijn voorzien van een aroma-unit. Daarmee is het mogelijk om gedoseerd geuren d.m.v. aromatische plantenoliŽn aan het water toe te voegen.  De aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast:

-    door de olie in te masseren,

-    door te  een kompres aan te brengen,

-    door ze te inhaleren

-    of door de olie toe te voegen aan een badwater.

In een bubbelbad zijn de laatste twee van toepassing.

Let op indien u zelf over een jacuzzi beschikt, gebruik alleen oliŽn die geschikt zijn voor een spa bubbelbad, want de filter kan anders verstoppen.

Welke heilzame werking hebben verschillende oliŽn?

-    Mirre:  Verkoelt en reguleert.

-    Rozemarijn:  Verfrist en geeft kracht.

-    warte peper:  Stimuleert.

-    Wierook:  Ontspant en verjongt.

-    Hyssop:  Bloeddrukverlagend.

-    Ceder:  Kalmeert.

-    Lavendel:  Verfrist, ontspant, therapeutisch.

-    Pepermunt:  Verkoelt en verfrist.

-    Scharlei:  Verwarmt en ontspant.

-    Geranium:  Verfrist en ontspant.

-    Basilicum:  Verkwikt en verfrist.

-    Venkel:  Voert darmgas af.

-    Marjolein:  Verwarmt en versterkt.

-    Roomse kamille:  Verfrist en ontspant.

-    Den:  Verfrist en antiseptisch.

-    Teatree:  Antiseptisch en reinigt.

-    Jasmijn:  Ontspant en troost.

-    Eucalyptus:  Maakt het hoofd helder.

-    Cipres:  Ontspant en verfrist.

-    Salie:  Verbeterd circulatie.

-    Neroli:  Sterk ontspannend.

-    Jeneverbes:  Verfrist, ontspant en stimuleert.

-    Roos:  Ontspant en troost.

Kan ik enkel in de zomer in een jacuzzi gaan?

De jacuzzi is zo ontworpen dat het water continue op ongeveer 38 graden wordt gehouden. en dus niet seizoensgebonden.  Onderzoek heeft aangetoond dat het therapeutisch effect van een spa bubbelbad het grootst is wanneer de buitentemperaturen aanzienlijk lager zijn dan de temperatuur van het water.

Helpt de jacuzzi tegen pijnlijke aandoeningen zoals reuma, atrose,...?

Kuren wordt al sinds de oudheid door mensen met reumatische aandoeningen, artrose en chronisch lage rugpijn aangeraden. PatiŽnten ondervonden dat ze zich na een kuurbehandeling in een jacuzzi minder last hadden van pijn en stijfheid.

... heeft u nog een vraag over spa - jacuzzi? Wij helpen U graag verder: Stuur uw vraag via mail naar: info@my-wellness.be

HOME